Eerste Communietocht

Eerste Communietocht

In het kader van de voorbereiding op de eerste communie worden gezinnen met een eerste communicant vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste communietocht.

‘Je eerste communie doen’, een gebeuren dat in de lijn ligt van je gelovige opvoeding die je vooral aangereikt wordt door je ouders op de eerste plaats.

De school is de plaats waar de kinderen in contact komen met – en veel mogen leren over – geloof en liturgie.

De parochie is de aangewezen plaats voor de kennismaking met de geloofsgemeenschap en voor de daadwerkelijke viering van de eerste communie.

De eerste communie is het moment van de eerste volledige deelname aan de eucharistie.

Ze mag – net zoals de doop en het vormsel – geen geïsoleerd moment zijn.

Wat is nu die eerste communietocht?

De eerste communietocht is een symbolische tocht die de communicant in gezinsverband aflegt.

Men passeert hierbij langs 7 haltes, die telkens…

  • … een facet belicht dat samenhangt met de geloofsgroei (van de communicanten zowel als van de begeleidende ouders en evt. andere deelnemers: broers/zusjes, peter/meter…)
  • … een catechetische impuls aanreikt: een kans tot verdieping en getuigenis
  • … het gesprek tussen de communicant en zijn/haar ouders stimuleert over deze geloofsthema’s

De opstelling van deze tocht gebeurt in een kerk. Voor elke parochie is een datum voorzien (zie datalijst onderaan). Mocht het zijn dat je, als dit in jouw parochie doorgaat, je niet kunt, dan mag je altijd elders aansluiten.

De tocht is zo opgevat dat de communicanten en hun ouders (elk gezin apart en dus niet gezamenlijk maar wel tussen de aangegeven uren, rekening houdend dat de tocht ongeveer een half uurtje tijd in beslag neemt) na een persoonlijk onthaal met een korte duiding, deze op eigen houtje kunnen doen. De aanzetten in het volgboekje, de voorziene werkvormen en impulsen vormen daartoe de nodige leidraad.

Bij het onthaal krijgen de kinderen een ‘routekaart’ en de volwassenen een ‘routebeschrijving’ (volgboekje). Bij elke halte krijgen de communicanten de bijhorende sticker die ze op hun routekaart kunnen kleven. De ouders volgen de route samen met hun kind en vinden in hun volgboekje bij elke halte enige toelichting (een concrete opdracht, vraag, tekst of suggestie…), die hen helpt samen met hun kind stil te staan bij het thema van de halte.

Mogen jullie een deugddoende eerste communietocht ervaren!

De parochiale eerste communiewerking

en Marie-Josée Pipeleers, parochieassistente pastorale eenheid St.-Menas Tessenderlo-Ham (0477/32 91 55) marie.josee.pipeleers@gmail.com