Huwelijk

Huwelijk

U wilt kerkelijk huwen?

Voor de kerkgemeenschap is het sacrament van het huwelijk een groot en vreugdevol feest: in de liefde tussen man en vrouw wordt iets van Gods liefde zichtbaar.

Kerkelijk huwen …

… is God danken voor de liefde die is mogen groeien en verder groeit,

… is een engagement aangaan mét elkaar, maar ook een engagement voor de kerkgemeenschap, vrienden en familie,

… is kiezen voor een verbond dat gefundeerd is in de boodschap van Jezus.

Hoe kies ik een datum?

Een kerkelijk huwelijk kan op weekdagen en zaterdag tussen 12.30 en 16.00. De kerken worden in de voormiddag vrij gehouden omwille van mogelijke uitvaarten. In Vlaanderen worden op zon- en feestdagen geen huwelijken ingezegend. Ongeveer een jaar voor de geplande datum begin je aan de voorbereiding om in de kerk te trouwen.

Een huwelijk wordt voorgegaan door 1 van de priesters of de diaken van de pastorale eenheid St-Menas Tessenderlo-Ham. Wie een eigen priester in de familie of vriendenkring heeft, dient dit vooraf te melden. Na toestemming van de moderator mogen zij dan natuurlijk ook de viering voorgaan.

Burgerlijk huwelijk

Vooraleer je kerkelijk kunt huwen, dien je eerst een burgerlijk huwelijk te sluiten.

Wat kost een kerkelijk huwelijk?

Het tarief voor een kerkelijk huwelijk vanaf 1 januari 2023 is 300,00 euro, zo bepaald door ons bisdom Hasselt.

Verloofdenwerking

Jaarlijks is er gelegenheid om als verloofden samen op weg te gaan. De derde vrijdag van februari worden toekomstige koppels uitgenodigd deel te nemen aan de verloofdenavond, een avond gevuld met info aangaande het komende huwelijk. De verloofdenavond gaat door vrijdag 2 februari 2024 om 20u in het parochiehuis ‘de Schuur’ te Tessenderlo.

Verantwoordelijken:

Parochie-assistente Marie-Josée Pipeleers, gsm 0477/32 91 55 marie.josee.pipeleers@gmail.com

Diaken Jef Verhaegen, Terploeg 12, 3980 Tessenderlo, tel. 013/67 19 10 jefverhaegen@telenet.be

Via volgende link kan je het document downloaden voor de aanvraag van een kerkelijk huwelijk. Stuur dit document liefst 10 maanden voor de geplande datum van jullie huwelijk naar Marie-Josée Pipeleers.