Leider in de uitvaart zonder eucharistie

Leider in de uitvaart zonder eucharistie

FONS VAN GENECHTEN

 

Geboren: Tessenderlo 07 september 1942

Adres: Gerhees, 105, 3945 Ham

Tel. 011/34.29.88   GSM: 0475/29.21.43

Ik ben geboren en getogen in Tessenderlo en heb er gewoond tot 1 januari 1970. Ik ben gehuwd op 1 juli 1965 in de kerk van Oostham met Marie-Louise Dekelver. Tussen haakjes: in die tijd was 1 juli de dag van het H. Bloed en pastoor Douven had dus een rode kazuifel aan en mijn gedacht was: ik ben nog niet getrouwd en ik ben al een martelaar!! Blijven wonen in Tessenderlo tot 1970, woning gebouwd en dan in Oostham komen wonen.

Ik heb 3 kinderen (maar de jongste is in 2011 op 40 jaar al overleden, tumor in pancreas) en heb 5 kleinkinderen, die mijn grote zorg en passie zijn.

Gans mijn beroepsleven heb ik gewerkt in de sociale organisaties: 2 jaar als administratieve vrijgestelde van K.A.J.-Limburg en gewestleider.

Vervolgens overgestapt naar het A.C.V. als gewestelijke propagandist voor Tessenderlo – Kwaadmechelen – Oostham.

Vanaf mei 1973 werd ik samen met Rik Nouwen ACV-verantwoordelijke in Limburg voor de Centrale Energie, Chemie & Leder.

In 1986 werd ik voor deze Centrale verkozen tot nationaal voorzitter met de bevoegdheden: de algemene werking, de sectoren Gas & Elektriciteit, Petroleum en Leder (schoennijverheid – leerlooierijen – enz.).

Na 40 jaar dienst ben ik op brugpensioen gegaan op 1 april 2002 om dan in Oostham terug stilaan actief te worden in enkele organisaties; liefst wat in tweede positie als ondersteuning.

Door aanbreng van onze diaken Theo Nicasy ben ik mee verantwoordelijk geworden, in een ploegje gelijkgestemden, voor de uitvaartplechtigheden: rouwbezoek – praktische zaken regelen voor Gebedswake en Uitvaarten – opvang van de celebrant.

Zo wist Theo daarna mij te overtuigen om een cursus te volgen zodat ik mag voorgaan in Uitvaarten zonder priester. Dat is nu afgesloten en ben ik: “Gemandateerd voorganger van Uitvaarten zonder priester”, en met een mogelijke opdracht om Gebedsvieringen voor te gaan.

 

Als ik op mijn leeftijd dit nog aangekund heb, dan zijn er nog jongere mensen (M/V) die dat ook aankunnen.   DAT IS DE UITDAGING OM PAROCHIE EN FEDERATIEWERKING OP PEIL TE HOUDEN: LEKEN MOETEN HUN VERANTWOORDELIJKHEID OPNEMEN !!!